Wat is dry needling?

Dry needling is een aanvullende methode waarbij met een acupunctuurnaald bepaalde gebieden in een spier worden aangeprikt. Dit is niet te vergelijken met de Chinese acupunctuur die gebaseerd is op de energiebanen in het lichaam en Chinese geneeswijze. Dry needling is één van de meest doeltreffende methode om het myofasciaal pijnsyndroom te behandelen.

Verloop van een behandeling

Via de anamnese (persoonlijke bevraging van je klachten) en onderzoek gaan we op zoek naar spieren die de oorzaak kunnen zijn van je klachten. Deze klachten kunnen lokaal (regionaal) of meer op afstand (gerefereerd) zijn. Deze klachten kunnen zich uiten als pijn in een spier of lichaamsdeel, bewegingsbeperking in een gewricht, verminderde kracht in een spier, tintelingen, hoofdpijn en/of duizeligheid. We gaan onderzoeken of bepaalde triggerpoints (knoopjes in de vezels van de spier, harde knobbels) verantwoordelijk zijn voor je klachten.

Deze triggerpoints ontstaan dikwijls door overbelasting, verkeerde houding wegens pijn of gewoonte, anatomische afwijkingen (voetafwijkingen, instabiliteit in gewrichten, langdurige gipsimmobilisatie), sportletsels, rugaandoeningen (acuut of chronisch).

Eens we bepaald hebben welke spieren verantwoordelijk zijn voor je klachten gaan we de triggerpoints behandelen met dry needling. Het inbrengen van het naaldje voel je niet, enkel het loskomen van een spierknoopje word je gewaar als een klein schokje of twitch.

Na de dry needling is de bewegingsvrijheid veel groter en zijn de pijnklachten afgenomen. Vervolgens kan je de beweeglijkheid en/of kracht gaan stimuleren door middel van oefeningen en mobilisaties.