Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een methode waarbij met een acupunctuurnaald bepaalde gebieden in een spier worden aangeprikt. Dit is niet te vergelijken met de Chinese acupunctuur die gebaseerd is op de energiebanen in het lichaam en Chinese geneeswijze.
Dry needling is één van de meest doeltreffende methode om het myofasciaal pijnsyndroom te behandelen.

Verloop van een behandeling.

Via de anamnese ( persoonlijke bevraging van je klachten) en onderzoek gaan we op zoek naar spieren die de oorzaak kunnen zijn van je klachten. Deze klachten kunnen lokaal(regionale pijn) zijn of meer op afstand(reffered pain). Deze klachten kunnen kunnen pijn in een spier of in een lichaamsdeel zijn, bewegingsbeperking in een gewricht, verminderde kracht in een spier, tintelingen, hoofdpijn en duizeligheid. We gaan onderzoeken of bepaalde triggerpoints( knoopjes in de vezels van de spier, harde knobbels) verantwoordelijk zijn voor je klachten.
Eens we bepaald hebben welke spieren verantwoordelijk zijn voor je klachten gaan we de triggerpoints behandelen met dry needling. Het inbrengen van het naaldje voel je niet, enkel het loskomen van een spierknoopje word je gewaar als een klein schokje.
Na de needling is de bewegingsvrijheid veel groter en de pijnklachten fel verminderd. Dan is het moment om de beweeglijkheid en of kracht te gaan stimuleren met oefeningen, mobilisaties en dergelijke.

Deze triggerpoints ontstaan dikwijls door overbelasting, verkeerde houding wegens pijn of gewoonte, anatomische afwijkingen( voetafwijkingen, instabiliteit in gewrichten, langdurige gipsimmobilisatie), sportletsels, rugaandoeningen(acuut of chronisch).

Advies om hervallen te vermijden wordt gegeven: rug-en houdingscholing, trainingsadvies, psychologische factoren, orthopedische verwijzing ( medisch specialist, bandagist, podoloog).

Je merkt het al dry needling is geen techniek op zichzelf maar behoort tot een totaalconcept van behandeling waarbij we als manuele therapeuten de geschiktste zorgverstrekkers zijn om het totaalconcept van behandeling niet te vergeten.

Indien je vragen hebt omtrent deze vrij nieuwe therapie kan je via de contactgegevens ons bereiken.